Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2013 01:38 - Един сценарий.
Автор: alexdb Категория: Политика   
Прочетен: 1979 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 24.02.2013 01:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тъй като вече почнах със сценарийте за развитие на ситуацията, а понеже последните дни са доста динамични вече нещата започнаха да ми изкристализират.
Защо пиша този пост? Не знам. Може би за да ...... Всъщност май не знам, вероятно да се опитам да ориентирам и помогна на някои, които могат да мислят и могат да променят нещо за себе си. По отношение на цялостната картина други хора са напред в материала и не може да стане.
Както се очакваше положението с държавните финанси е трагично. Поради доста самоданеяното управление на правителството Борисов, затворените вратички за далавера от предишните и новите опити за обсебване на финасов ресурс от еврофондовете нещата стигнаха до там, че са трудноспасяеми.
Финансите в държавата са на минимум, в бюджета зее огромен финансов дефицит и на път са да се сбъднат най-мрачните прогнози, вкл. за падане на валутния борд. Какви са точните поражения ще разберем много скоро, но не са малки.
Реално това е основната причина за превантивнато подадената оставка на кабинета при първия сгоден случай, а именно протестите на улицата.
В един момент, тези протести, започнали спонтанно, в чиято основа е огромната бедност в големи части на обществото изиграха ролята на спасителен пояс за всички партии. Те са добре дошли за всички, защото всички партии, защото всички те печелят от тях. Поради тази причина всички партии имат сериозен интерес от тяхната ескалация. И въпреки, че не малка част от мислещите хора в страната са в ситуация цунг-цванг, чувстват се объркани и се дистанцират от тях, тези протести ще продължат да бъдат подклаждани и поддържани за неопределен период от време и ще ескалират в определени граници.
Те са удобни защото, чрез подставените медии ще бъде манипулирано общественото мнение и ангажирано общественото внимание. Реално абсолютно всички партии имат интерес протестите да продължат, поради което хората ще продължат да бъдат насъсквани и манипулирани. Не е случаен фактът, че полицията е обикновен наблюдател и не предприема абсолютно нищо, за разлика от други подобни протести. Тези които са били на площата пред 1990 и 1997 ще ме разберат, на останалите няма как да го обясня.
Мнозина ще попитат ама какви са интересите.
ГЕРБ има интерес от ескалация на протестите и от тяхната по-голяма продължителност, за да може да замете колосалните злоупотреби и неадекватни решения, които е взимала в рамките на своя мандат. При една ескалация на тези протести и продължаването им със седмици и дори месеци това ще бъде чудесно оправдание, ако ГЕРБ все пак успее да спечели нов мандат. Това в интерес на истината е малко вероятно, но далеч не е изключено. Особено като се има предвид, че изборите ще бъдат проведени по този Изборен кодекс, който ясно доказа, че дава възможности за много сериозни манипулации и далавери.
Какво по-добро оправдание за г-н Борисов при спечелване на нов мандат от това, че поради протестите икономиката принудително е спряна и вредоносните резултати от това се дължат на "тъпите българи" които не знаят какво искат и са го свалили от власт, а после пак избрали.
Обяснението ще бъде логично, лесно въприемано и едва ли някой  чак толкова ще задълбае навътре, че да зададе конкретните въпроси като например - защо по-голяма част от европроектите са финансирани от резерва и после не са били разплатени. А това е най-големия проблем на този кабинет. Европроектите, с които толкова се гордеят, реално към момента са финансирани авансово с 10% от средствата по съответната програма, 10% от средствата за консултиране на тези проекти и останалата част от фиск. резерв.
Реално голяма част от тези проекти не отговарят на европейските изисквания (в случая не визирам 380 млн. за магистрали, а осталалите 2 млрд.) и голяма част от тях няма да бъдат разплатени, което е причината за огромната зееща в бюджета дупка.
Естествено пари за увеличение на пенсиите и на обещаните увеличения на заплати няма да има, като вината за това ще бъде преписана на нестъбилността, предизвикана от протестите. В краен, но по-малко вероятен случай на служебното правителство.
Естествено за БСП позитиви също има. В периода на нестабилност те ще капсоловат електората си, а същевременно ще успеят в някаква степен, макар и малка да увеличат подкрепата си дистанцирано яхвайки протестите и показвайки се като варианта за постигане на исканията на протестиращите, но с по-човешко т.е. по-дясно лице. Не случайно по всички медии се акцентира на лумпенизацията на протеста и на безумните искания на протестиращите, които са взаимно изключваща се компилация на комунизъм, фашизъм и анархизъм.
Естествено кречеталата Сидеров и Янев също ще извадят известни дивиденти и ще спасят кожата.Първият с непрекъснатото повтаряне, че авангардните идеи за национализация на ЕРП-тата е негова, а втория с размятане на папки, доказващи колко лоши са предишните.
Ще има известни дивиденти и за Костов и компания, макар и не голями, защото това ще капсолова и без това оредяващия им електорат. Конкретната ситуация иронично напомня приказката за лъжливото овчарче. Факт е, че към момента точно те имат най-верните послания и най-добрите предложения за конкретни реформи. Да, но за тяхно най-голямо съжаление нещата с лъжливото овчарче се повтарят и след като толкова години си лъгал и заблуждавал хората и не ти е стискало да кажеш истината в момента в който го правиш никой не ти вярва.
Така че за най-голямо съжаление на радетелите за революция, промяна на модела и т.н. реалността отново ще бъдат крайно разочароваща, а самите протестиращи в следващия етап ще бъдат превърнати в жертван агнец и за кракто време ще извървят пътя от "Осанна" до "Разпни го". Но просто ролята, която им е отредена е тази.
За съжаление негативните последици отново (а то и как иначе да бъде) ще бъдат поети от обикновените хора. Реформи отново няма да има и отново политиканстването ще вземе връх над здравия разум.
От разговорите ми с много познати и много хора отдавна съм се убедил, че в България има достатъчен потенциал и достатъчно много умни и кадърни хора, които биха могли да направят много, но държавата се управлява от политикани, обградени от играчи, които имат интерес от хауса, за да могат по-лесно да кешират и капитализарат.
Очевидно има още много път да бъде извървян, докато българина осъзнае някои прости истини, после да ги осмисли и преосмисли.
Дано не съм прав, но на дали.



Гласувай:
1



1. anonimen65 - mislia si che
24.02.2013 03:40
svetovnia i rodnia elit niama da pozvoliat na umni da rukovodiat stranata kum dobruvane.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexdb
Категория: Политика
Прочетен: 142103
Постинги: 42
Коментари: 115
Гласове: 134
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930