Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2013 13:36 - Концесията - модерния законен грабеж
Автор: alexdb Категория: Политика   
Прочетен: 1389 Коментари: 0 Гласове:
3



 Като гледам дереджето на което е докарана България установявам, че май освен на хубава природа, която вече не е толкова хубава, не сме случили на нищо. Не сме случили на поробители, не сме случили на управляващи, не сме случили на опозиция, да не говорим, че хич не сме случили на държавни чиновници. Към горните групи сега вече разбрах, че и на концесионери очевидно не сме случили.

Повод за тези размисли ми дават два случая от последните седмици и дни – концесията на мина Ораново и концесията на „Софийска вода“.

Приликите между двете се свеждат основно до това, че и в двете са сключени крайно неизгодни за обществото договори, от които някакви субекти трупат милиони на гърба на всички останали.

Да в „Софийска вода“ за сега няма затрупани работници. Но приликата е лесно видна.

По повод концесията на мина Ораново за пореден път, когато се обърне каруцата чухме прочувствените слова на поредния министър, който изброяваше всичките нарушения, подчертаваше неизгодността на договора и разбира се прехвърляше вината за всички тези беди към предшественика. То винаги тоя предшественик е виновен. Разбира се преписката незабавно беше изпратена към прокуратурата, която сега куп години ще рови и разплита нещо. Какво ще разплете то е ясно. Заговори се и как ще се отнема концесията, защото така не може. Малката интрига тук е дали тази концесия наистина ще бъде отнета и в последствие ще бъде предоставена на „по-правилната“ фирма, а на стария собственик в последствие ще бъдат заплатени съответните неустойки или просто всичко мирно и тихо ще се остави да отшуми. До следващия случай на загинали миньори и тогава пак отново ще е виновен предшественика.

Макар и без четири загубени човешки животи другата актуална тема е концесията на „Софийска вода“ и искането за референдум дали тя да бъде прекратена.

Сама по себе си глупостта с потрошаване на няколко милиона за референдум и разяснителни кампании е пълна глупост. От друга страна слушаме воплите на кметицата, която непрекъснато ни напомня колко е загрижена за нас и за това не бива по никакъв начин да закачаме концесионера „Веолия“. Същият този концесионер е изгонен от изгодната далавера в родината му през 2002 г., но това не пречи ние да милеем за него и да му наливаме милиони. Иначе щял да ни съди и осъди и да прибере още куп неустойки.

Похвална загриженост. Ако се проявяваше и такава по контрола на изпълнение на концесията. За всички е ясно, че този и предходния концесионер не изпълняват нищо, прибират тлъсти суми и плямпат голи оправдания, че държавата, т.е. общината дреме и не санкционира тези нарушения. А сега когато нещата се напекоха следва вайкане, че ако недай боже им вземем концесията ще ни скъсат от дела и неустойки.

Тук си задавам един прост въпрос – кметицата и останалите, които и припяват толкова ли са некадърни и неориентирани или го правят нарочно, поради наличие на лични изгоди. Няма страна в света, пък и самия замисъл на правото и юридическата теория и практика не са да подкрепят и защитават некоректния и неизпълняващия задълженията си субект.

За отнемане на горните концесии не е необходимо нито референдум, нито кой знае какви други хватки и механизми, ами е достатъчно да се спази закона. И в този случай не само няма да бъдат плащани неустойки, ами самия некоректен концесионер ще бъде принуден да заплати такива, поради некоректното си отношение. Законът казва това.

Ама то в договорите било друго. Всяко противоречие на договор или клаузи от договор със закона ги прави недействителни. Една концесия и един концесионен договор не са и не могат да бъдат над закона. Ако има такива, тогава г-н Цацаров да си свърши работата спрямо тези, които са го правили и са се съгласили на такива неизгодни условия.

Нейсе, аз май много се размечтах – за някакво правосъдие, за някаква справедливост, за някаква държава или община, които да си вършат работата.

Да, в такива случай отново и отновово препрочитам писмото до Граматиков от преди сто и кусур години и установявам, че май нищо не се е променило.

 

Писмото до Граматиков., за което по-горе споменахме, се свършваше с тези думи:

"А народът какво ще каже, какво ще прави? Любопитен въпрос! Ти ми казваше едно време, че вярваш още в българския народ. Хайде де! Не се подигравай! В кого вярваш ти? В това ли рабско племе, което търпи всичко това? Виж го изобразен в представителите му.

Народа, в когото ти вярваш, е роб, казвам ти, роб; робуването е за него блаженство, тиранията благодеяние, роболепието геройство, презрителното хъркане отгоре - музика! И пак този народ е клет и нещастен, трижд нещастен! Бит от съдбата, осъден да страда и да тегли за други, мъчен от неприятели, а още повече от приятели и спасители, той нямаше нито една твърда точка, на която да спре погледа си, една дръжка, на която да се ослони, той е изгубил вярата в себе си и в съдбата си и е станал тъй "практичен" и трезвен, трезвен до безчувственост. Без помощ, без съвет, съкрушен и разкъсан външно и вътрешно, ето го на, една печална, от бури разсипана останка от стари времена...

Има ли кой да го съживи, да го повлече подире си? - Идеали? - Суета, вятър!..."




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexdb
Категория: Политика
Прочетен: 141964
Постинги: 42
Коментари: 115
Гласове: 134
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930