Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2014 23:51 - Проблемът КТБ
Автор: alexdb Категория: Политика   
Прочетен: 1392 Коментари: 0 Гласове:
1



 Вече почти цял месец гледаме лятната сапунка „От нищо – нещо“ в изпълнение на БНБ и Иван Искров на сцената на КТБ.

Постановката е слаба, но за сметка на това се вдига голяма врява. Актьорските изпълнения въпреки напаните будят смях, а от цялата постановка всички нискоразредни актьорчета, като се почне от Боко с мутренско прозвище Тиквата, та се мине през Президента на почти всички българи и напъните на социалисти и всякакви депесари, всички усилия са насочени да спасят горките вложители (чиито пари стоят блокирани и въпреки законите май ще стоят блокирани още дълго). Ефект нулев. Красъците за или против спасението на банката чрез нови закони са повече от несериозни. Ефектът от извънредни ситуационни закони, целящи спасението на някой по-заможен депутат-вложител и евентуално пострадали от собствената си лакомия елементи ще бъде в пъти по-малък от негативите на подобно извънредно законодателство, което в пълна колизия с понятието правова държава.

Наслушах се на всякакви интерпретации. Не чух само защо всички тия пишман тплатения Искров и компанията му от Калинки в БНБ. Законът бил лош те си имали собствена визия. Виждаме и как дебелия прокурор Цацаров очевидно е изпаднал в пълна сиеста покрай топлото време с кратки превалявания на градушки и дреме ли дреме зад дебелите стени и прохладата на Съдебната палата с твата лъва.

А какво казва закона? Хубав лош в момента действа той и задължава всичите тези радетели за правата на вложителите да го спазват.

Чл. 36, ал. 2 от ЗКИ казва

Българската народна банка задължително отнема издадения лиценз на банка поради неплатежоспособност, когато:

1. (доп. ДВ, бр. 44 от 2009 г., в сила от 12 юни 2009 г., доп. ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 31 декември 2010 г.) не изпълнява повече от 7 работни дни свое изискуемо парично задължение, ако това е пряко свързано с финан- совото състояние на банката и по преценка на БНБ не може да се очаква изплащане на изискуемите парични задължения в приемлив период от време, или

2. собственият є капитал е отрицателна величина.

(3) (Нова ДВ, бр. 44 от 2009 г., в сила от 1 септември 2009 г.) Решението по ал. 2 се взема от БНБ до 5 работни дни от установяване на неплатежоспособността.

 

От пресконференцията на Искров в петък 11 юли стана ясно, че БНБ е установила, че състоянието на КТБ е лошо и както отбелязва в т. 4 от изявлението си: „ Лицензът на Корпоративна търговска банка ще бъде отнет и ще се пристъпи към обявяването й в несъстоятелност.

 

Докладът на одиторите е получен в БНБ на 9 юли по данни на самата Централна банка, следователно пете работни дни в които са длъжни да отнемат лиценза от установяване на неплатежоспособността изтича на 16 юли (сряда). Оттам насетне нещата са ясно описани в Закона за гарантиране на влоговете в банките.

 

По тази причина всичките глупости, които изговориха куп политици, начело с Президента не кореспондират със закона. А това подава изключително опасен сигнал – Държавата не само не подкрепя банковия сектор, а активно работи срещу него като демонстрира грубо незачитане на законите.

А фактът, че се опитват да мотаят предизвестения вече фалит на КТБ показва, че работят и във вреда на вложителите, тъй като с нежеланието им да спазват закона осуетяват и забавят гарантираните им от Закона (европейския) техните права в подобни случаи.

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexdb
Категория: Политика
Прочетен: 142080
Постинги: 42
Коментари: 115
Гласове: 134
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930