Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2010 23:33 - Опасният популизъм
Автор: alexdb Категория: Политика   
Прочетен: 2419 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 18.09.2010 23:34


image
По повод на готвения нов закон "Кушлев"
 

 

Аз съм свободен човек, имам право над собствеността си и да, невинен съм до доказване на противното. Това са права, които са ми присъщи и са неразделна част от мен. Те не идват от правителството или конституцията, а са мои естествени права.

Всеки, който твърди друго, е диктатор – той иска да диктува и разполага с живота ми, да ми дава права и да ги отнема. Няма значение дали в случая говорим за един човек или за колектив, никой няма право да отнема това, което ми е присъщо по природа.

Проектозаконът за конфискация на незаконно придобитото имущество отнема тези права от мен и всеки друг. В този проект се казва, че имущество може да бъде конфискувано, тоест отнето от даден човек в полза на държавата, без този човек да бъде виновен, тоест без влязла в сила осъдителна присъда. Няма значение дали е виновен или не, повдига се обвинение и започва конфискация.

Тук дори не говорим за тълкувания на принципа "невинен до доказване на противното” или дори "виновен до доказване на противното”, тук няма доказване, има просто "виновен по презумпция” или виновен по решение срещу кого да се повдигне обвинение. Доказването е нещо, което се случва пред съд, а тук съд няма, тук има конфискация.

Законът и сега не е добър, но поне не отнема правата на хората. Понякога ги нарушава, но тези права пак ги има и може да се търси възмездие. Когато твое право е нарушено, ти можеш да го защитиш в рамките на правния мир, но когато това право е отнето, то битката (защитата) се случва извън правния мир.

Например, сега е възможно да започне разследване и имуществото ти да бъде запорирано при подаден анонимен сигнал. Това не звучи много адекватно, но в случая поне говорим за запор, тоест държавата казва, че има нещо за изясняване (води се разследване) и докато не се изясни (решение на съда), имуществото се запорира. То не се отнема, а просто "става ничие” до момента, в който стане ясно дали си виновен или невинен.

Възможностите за злоупотреби с власт тук са очевидни, но поне правото ти (на собственост) не се отнема по презумпция. Нещо повече, веднъж спечелил делото в своя полза (невинен), имуществото се "връща” при теб и дори можеш да потърсиш отговорност за действията на властите.

Новият вариант е съвсем друга история. Вече нямало да има произволни разследвания по анонимен сигнал и щяло да се отнема само имущество на значителна стойност. Казано по друг начин, ще се борави с истински и сериозни сигнали и ще бори само организираната престъпност.

Тези оправдания обаче не струват – да се даде подписан сигнал срещу някого, не е толкова трудно, особено ако държавата го е нарочила. Всъщност и без да е намесена държавата (без да нарочва някого и да стимулира подаването на сигнал срещу него), едва ли има богат човек в България, който да няма врагове или поне хора, които го мразят, завиждат му и т.н.

Ето примерен сигнал – "Добър ден, днес се разходих из Бояна и видях едни "сараи”, които май били на някакъв хидроексперт. Че откъде хидроескерт ще има пари за сараи? Подавам сигнал срещу него. С уважение и подпис”.

Ето ти подписан сигнал с конкретна информация и сараите са конфискувани. Много хора биха били доволни от това развитие на нещата, но примерът не е случайно избран – всеки човек има права. Няма значение какъв е, колко е обичан или мразен, всеки е свободен, има право на собственост и е невинен до доказване на противното. Ако държавата наруши правата на един, тя ги нарушава на всички. Ако мразеният няма право на собственост, то и аз нямам. Ако богатият няма право на собственост, то и аз нямам. В крайна сметка един ден и аз мога да стана богат или мразен, а може и двете. Правата нямат условия, те са присъщи на всеки един човек. Затова тук не говорим за закон за организираната престъпност, а за закон, касаещ правата на всеки един от нас.

Аз не защитавам конкретни хора, а защитавам техните права, под което се подразбира и моите права.

Точно 100 години преди България да се освободи от турско робство умира Франсоа-Мари Аруе, по-известен като Волтер. Негови са думите "Аз не съм съгласен с вашето мнение, но съм готов да умра за правото ви да го изказвате” – тук говорим за принципи и права, не за конкретни хора и тяхното битие.

Три години преди смъртта на Волтер, по време на американската революция Патрик Хенри произнася знаменитите думи "Дайте ми свобода или ми дайте смърт” (“Give me Liberty, or give me Death”) пред Томас Джеферсън и Джордж Вашингтон.

Година след това последните двама подписват Декларацията за независимостта на САЩ, която отстоява принципите, описани в първият параграф на тази статия: "Ние считаме тези истини за видни от само себе си, че всички хора са създадени равни, че те са дарени от своя Създател с някои неотчуждими права, че сред тези права са живот, свобода и стремеж към щастие”.

Думите "Свобода или смърт” стават символ и в България, но през годините свободата и правата на хората често биват потъпквани и то от собствените им управници.

Проектозаконът за конфискацията е голяма грешка. Ако този закон стане реалност в този си вид, в минутата, в която бъде отпечатан в Държавен вестник, българското правителство ще изгуби легитимността си. Власт, която не признава естествените права на хората, е репресивна, един вид демократично постигната репресия. Демокрацията обаче не отменя правата на хората. Ако ще всички хора да гласуват срещу правото ми на собственост, то пак си е мое право. Това право не подлежи на гласуване или решение на управниците. Ако ще всички експерти да се изкажат срещу моето право – Венецианска комисия или дори някоя "Вселенска” комисия, то пак си остава мое право. Никой не може да отмени с аргументи от сорта на "за доброто на хората” естествените ми права.

Справедливост може да има само тогава, когато хората са свободни, имат право над собствеността си и са невинни до доказване на противното. Всички друго рано или късно се изражда и умира…

Томас Джеферсън веднъж е казал, че "когато несправедливостта се превърне в закон, съпротивата се превръща в дълг”...




Гласувай:
0



1. анонимен - Е, добре на абсулютно същото мнение ...
19.09.2010 00:51
Е, добре на абсулютно същото мнение съм. Но...
В цял свят разни властоманчета са "внедрили" разни методи за експроприация и национализация, а ние все се равняваме по някои други, че защо нашенските направо да не ни направят отново една бърза национализацийка. То хубаво правото на собственост..., ама като ми вземат и собствеността и живота властващите канибали ще си продължат да си властват-дреме им , че извършват репресия, а мен няма да ме има.
Законите се крепят на морала. А у нас един морал...Когото и да попиташ на всеки някой комшия е "незаконно забогатял", всеки иска да види как отнемат имуществото на някой, всеки смята, че той не трябва да плаща данъци, но виж съседа му, които кара нова (7 - 8 годишна!?) кола трябва жив да го одерат... При такава "ценностна" система, май точно такъв закон ни е нужен... и 7,5 мил. еднопосочни билети за по-цивилизовани държави, за да се отървем от това, което сме си поръчали.
И какво значи " значителна стойност "? Днес "значителната стойност" може да е 1 мил. лв, а утре с указ да стане 10 000лв., а в други ден да свалят на бай Пенчо долните гащи от задника му, `щото са на "значителната стойност". И това защото някой си не може да върже републиканския бюджет, а народа му бил лош.
цитирай
2. didslpole - Глупости
19.09.2010 15:12
Всяко законно придобито имущество има документ за платени данъци и оставя следа в правния мир като фишове от заплати, ако е от заплати, дивиденти, печалби от търговска дейност, дори спекула със борсови стоки и книжа.
Следователно, ако не можеш да докажеш произхода на парите си, си нарушил най-малкото данъчните и счетоводни закони. Какво от това, че държавата не може да докаже, че парите ти не са хонорар от поръчково убийство или продажба на наркотици. Те са извън закона и следва да се отнемат в полза на държават.За парите не въжи презумпциата за невиновност. Тя важи за хората.
Парите са "виновни" до доказване на противното и данъчните, икономическа полиция и т.н. имат право да проверяват откъде ги имаш, и когато няма обяснение те трябва да се отнемат. Ако в хода на разследването се докаже престъпен произход-отиваш в затвора, ако си тарикат-губиш само парите, ако си тъп земеделски производител, който въпреки че не плаща данъци е декларирал по-ниски доходи през годината, а е накупил ниви и техника-гори. Аман от тарикати и андрешковци в тази държава и дървени философи. Подобни закони имат в Европа и именно от там нинатискат да го приемем за да има ефективна борба с престъпния и сенчест бизнес. Проблемът на Българският бизнес е че онези които спазваха правилата са малко и бяха в неравностойно положение спрямо масата от тарикати. И да искаш да си точен, просто няма как. Вината не е разбира сена бизнеса , а на политиците и държавата , която би трябвало да постави всички при равни условия. Предполагам, че съпротивата ще бъде голяма поради тази инерция и главно от сенчестия бизнес, който има доста укрити пари и имоти. Защото тези хора се индентифицират с парите си, те са богати защото са подли, страхливи и алчни, а парите за тях са всичко и по тази причина са укривали данъци, участвали в нечисти сделки и престъпни схеми за източване на държавата. Нима трябва да оставим парите на ДДС-арите или на Айтоските лихвари само защото не можем да докажем, че са престъпни?!
цитирай
3. анонимен - до глупости
19.09.2010 15:43
Мой човек явно не си схванал основния смисъл на написаното по-горе. Явно за теб е присъщо болшевишкото мислене. В матеряла става въпрос за едно изконно право - собствеността. Във всички демократични държави тя е неприкосновенна и посегателството върху нея може да става само в определени случаи, които са много добре регламентирани в закон и подлежат на съдебен контрол. Тук не става въпрос как е придобита собствеността и какъв е съдебния контрол. Ще се радвам да ми посочиш някоя от общо цитираните европейски страни, където без контрол и без ясен закон някакъв административен орган може да ти прибере и една стотинка. Да не говорим, че смесваш понятията - укриването на данъци се урежда в ДОПК, там е казано какво става при укриване на данъци. Придобитата собственост от престъпна дейност пък е обект на други закони. Там също е описано какви са механизмите. Така че тук проблема изобщо не е в отнемане на имущество, придобито по престъпен начин и никой не твърди, че то трябва да си остане на този, който го е откраднал. Тук проблемът е, че се погазват основни правни положения в името на популизма. Защото днес ти ограничават поредното конституционно право в името на "уж нещо добро", но утре ти ще си жертвата. Нали не мислиш, че при идването на Сталин или Хитлер на власт те предварително са казали какво възнамеряват да направят? Всичко е било гарнирано с добри обещания и поетапното ограничаване на всички права на гражданите все в името на нещо по-добро и справедливо, а резултатът е бил обезправяване и въвеждането на диктатура! А в БГ това става вече обичайно явление - започна се с безконтролно следене на кореспонденцията и ограничаване на правото на разпространение на информация. Предлогът беше благовиден - борба с организираната престъпност. До сега някакъв напредък в тая борба да си видял? Не си, а е и спорно дали ще видиш. Ограничението обаче на едно конституционно право е факт. Всъщност преди това беше ограничено и правото на мирен протест. Вече може, ама някъде из полето, демек не може. Междувременно с този закон ти ограничават правото на собственост. С гласения специализиран съд ти ограничават (или отнемат) правото на справедлив процес. С въвеждането в един куп закони постановки, че могат да те глобят за какво ли не и ти си длъжен да платиш пък после евентуално (защото в повечето случаи не се и предвижда) да искаш съдебен контрол (т.е. въвежда се презумция за безгрешност на държавата). Да коментираме правото ти на здравна помощ, правото ти на пенсия, правото ти на достоен живот няма смисъл, те отдавна са само на хартия. Ами като се замислиш то май още правото ти на живот остана, макар че и то не ти е гарантирано особено.
цитирай
4. анонимен - didslpole
19.09.2010 15:53
Сам си противоречиш. Независимо от това дали един бизнес е законен или не винаги остават следи. И работата на цял куп администрация - полиция, данъчни, прокуратура и т.н. е да издирят тези следи. Не може просто щото някои е решил да ти конфискува имуществото само по подозрение, че е придобито незаконно. Както ти е посочено и по-горе примера с имотите на Доган не е случаен. Там ако следиш медиите е ама абсолютно безспорно, че Доги си има бетонен договор, по силата на който си е получил хонорара, има си протокол, че е свършена и работата. Декларирал си е доходите и си е платил данъците. Обаче чиновника Х решава, че вместо да ходи по съдилища, да доказва определени свои твърдения и подозрения е по-лесно да си гласува едно законче, да вземе на Доги имотеца, пък оня после да ходи да доказва пред господ кое и как. Ами както всички знаем водене на дела в БГ са си направо привилегия. Като ти конфискуват имотеца и парите от банковите сметки ти иди доказвай колко неправилно е станало това и иди представяй някъде фактурите си, фишовете си от заплата и т.н. Съдът обаче ще ти каже ами тук мой човек става въпрос за материален интерес от 1 млн. лв., айде бъди така добър да внесеш една таксичка от 40 бона, пък тогава ние ще ти гледаме доказателствата и ще доказваш колко чисти са ти парите. Е? Кво правим тогава?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alexdb
Категория: Политика
Прочетен: 142099
Постинги: 42
Коментари: 115
Гласове: 134
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930